apple developer’ı olmak
Mobil cihazların artık birer cep telefonundan öte oyuncaklar haline gelmeye başlamasıyla, bu cihazlar için uygulama üretmek giderek daha cazip bir uğraş haline gelmeye başladı.
Aslına bakarsanız bu cümleleri Türkiye’ye özel tutmakta fayda var, zira yurt dışındaki ilgi takdir edersiniz bu konuda ülkemizden bir hayli ileride.
Neyse, malum pazardaki en büyük oyuncu olan Apple bu konuda çok eleştrilse de, cihazlarını ve dolayısıyla kullanıcılarını kötü niyetli yazılım veya sakıncalı içeriklerden koruma ve bunun yanında pek tabi pazarını her daim kontrol altında tutabilme adına, app store’dan indirilen uygulamaların geliştirildiği platformların kendi kontrolü altında kalması noktasında oldukça titiz davranıyor.
Gelin biz de lafı daha da uzatmadan kısaca Apple developer’ı olmak için ihtiyacımız olan şeyleri sıralamaya başlayalım.
Öncelikle C tabanlı programlama dillerine aşina olmamız gerektiğini söylememe bilmem gerek var mı, ama bu hatırlatmamıza Object Oriented Programming (Nesne Yönelimli Programlama) klısaca OOP kavramını katmayı da unutmamalıyız.
IOS ve MAC OS ortamlarına uygulama geliştirmek için kullanacağımız programlama dili OOP kavramına dayalı bir dil olan Objective-C dir.
Bu programlama dili 80’lerin sonunda kurulan ve 90’ların sonuna doğru Apple tarafından satın alınan NextStep firması tarafından C’den türetilmiştir.
Apple, cihazlarına uygulama geliştirmek isteyenler için bu programlama dilini kullanan SDK’yı (software development kit) ücretsiz olarak sunmakta, ama bir şartla; bu uygulamaların güncel sürümlerini çalıştırabilmek için “Intel” tabanlı “Apple” marka bir bilgisayara ihtiyacımız var.
Evet, Apple için uygulama geliştirmek bizim için anlık bir heves olmaktan öteye geçmeyecekse, ülkemizde oldukça yüksek fiyatlara satılan Apple marka bir bilgisayar edinmek yerine, diğer işletim sistemleri üzerinde “Virtual Box” veya “VmWare” gibi sanallaştırıcıları kullanarak Mac işletim sistemi kurabilir ve Apple development dünyasına giriş yapabiliriz.
Şuradan sanallaştırıcı kullanarak Mac Os kurulumunu nasıl yapacağımızı öğrenebiliriz. Bu yöntemle en azından Objective-c programlama dili konusunda fikir sahibi olabilir ve bir apple developer’ı olarak yola devam edip etmeyeceğimizin kararını verebiliriz, zira Objective-C yapısı gereği C’den türetilmiş diğer programlama dillerine oranla başlarda biraz garip gelecektir.
Neyse, gelin şimdi Apple developer’ı olmak için kararlı bir şekilde yola devam edelim.
Öncelikle Apple marka Intel tabanlı bir bilgisayar edinmemiz gerekecek bu kaçınılmaz, bunun yanında iPad veya iPhone uygulamaları geliştireceksek bu cihazların da elimizin altında bulunmasında fayda var zira yaptığımız bir çok uygulamayı test etmemiz gerekecektir, uygulamalarımızı elbette SDK içerisinde yer alan iPad ve iPhone simülatörlerini kullanarak test edebiliriz, ama bu similatörlerle çoklu el hareketleri veya cihaz sensörlerini kullandığımız uygulamaları test etmemiz mümkün olmayacaktır.
Bir de uygulamalarımızı test edebilmek ve Apple store üzerinden dağıtımını yapabilmek için Apple developer ağına yıllık bedeli karşılığında üye olmamız gerekecek.
Apple developer ağına ücretsiz üye olabiliriz, ama yukarıda bahsettiğim gibi uygulamalarımızı iPad ve iPhone cihazları üzerinde test edebilmek ve Apple store’da yayınlayabilmek için ayrıca yıllık 99$ lık bir meblayı ödememiz gerekecek. Ne yazık ki bu üyelik işlemi ülkemizde biraz sorunlu olabiliyor. Bu konuyu ve Apple developer ağına üye olabilmemiz için neler yapmamız gerektiğini bir daha ki yazımızda detaylı bir şekilde ele alacağız.
|
Gayet başarılı, sade ve anlaşılır olmuş.
Emeğinize sağlık.
Yorumunuz için teşekkürler.
eger benim yaptigim proqrami app store de parali edersem burdan para kazana bilirmiyim??
evet, kazanabilrsiniz.